Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

Παιδί και σχολική τσάντα

Πολλά λέγονται κάθε φθινόπωρο για την επίδραση της σχολικής τσάντας στον αναπτυσσόμενο σκελετό ενός παιδιού.
Η σύγχρονη τεκμηριωμένη βιβλιογραφία βεβαιώνει ότι η σχολική τσάντα από μόνη της -ακόμα και με βαρύ περιεχόμενο- δεν προκαλεί σκολίωση και άλλες σκελετικές παραμορφώσεις.
Του δρ Σπύρου Δαρμανή, M. Sc. ορθοπαιδικού, 401 ΓΣΝΑ
Σε περίπτωση, όμως, που υπάρχει μικρή προδιάθεση για οσφυαλγία σ’ ένα παιδί του οποίου η ανάπτυξη ελαφρώς υπολείπεται ή εάν υπάρχει κάποια άλλη λανθάνουσα πάθηση του μυοσκελετικού, υπάρχει πιθανότητα εμφάνισης κόπωσης στα μυοσυνδεσμικά στοιχεία της σπονδυλικής στήλης (πολλές φορές και των άκρων) και εμφάνιση ηπίων μορφών οσφυαλγίας (πόνος στη ράχη και τη μέση). Συνεπώς, η προσεκτική επιλογή της σχολικής τσάντας, ο τρόπος που τοποθετούνται τα βιβλία μέσα σε αυτήν και ο τρόπος που φέρεται αυτή από το παιδί μπορούν σε κάποιες περιπτώσεις να προλάβουν την εμφάνιση καταπόνησης της σπονδυλικής στήλης, ιδίως στις πρώτες τάξεις του δημοτικού.
Παράγοντες κινδύνου
Γενικώς, ως παράγοντες κινδύνου αναφέρονται: α) η σχολική τσάντα που ζυγίζει περισσότερο από το 10% του βάρους του παιδιού, β) το κράτημα της τσάντας με το ένα χέρι, γ) η μεταφορά της τσάντας από τον έναν μόνο ώμο, δ) η μη σωστή πλήρωση της σχολικής τσάντας....συνέχεια

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου